Wednesday, 15 December 2010

REVISION PATHO NEW

http://www.4shared.com/dir/aiDDlvEs/sharing.html

ni slide revision patho baru. sila sebarkan kpd kawan2. sorry lambat. mintak kerjasama dan goodluck smua.

Tuesday, 14 December 2010

EXAM PRACTICAL SEM 5

Exam:
On Thursday 16/12/2010 all the sections will attend there exam in the same day in LAB 1
1.    Sec 1 : 8-10
2.    Sec 2 : 12-2
3.    Sec 3 : 8-10
4.    Sec 4 : 12-2
5.    Sec 5 : 2-4
6.    Sec 6 : 10-12

Please be on time … 

Wednesday, 8 December 2010

SLIDE REVISION

http://www.4shared.com/document/3pWlKgOI/Revision.html?

SILA DOWNLOAD LINK DIATAS.
TQ RAHMAN ISMAIL

PRACTICAL EXAM SEM 5


International Undergraduate Program
3rd year – 1st semester
Pathology Department

 Curriculum

Jars
Slides
Lymphoid system


LN disorders:
·        Tuberculous lymphadenitis
·        Lymphoma
Causes of splenomegaly:
·        Bilharzial splenomegaly
·        Miliary TB in the spleen
·        Lymphoma spleen
·        Non caseating granuloma LN
·        Tuberculous caseating LN
·        NHL – LN
·        HL photos
·        Adenocarcinoma metastasis LN
CNS 


·        Suppurative meningitis
·        Brain infarction
·        Intra cerebral hemorrhage
·        Glioblastoma multiformis
·        Photos of different CNS disorders
·        Schwannoma


Coordinator: Eman Sheta
Head of the department: Prof/ Mervat Hamza

Saturday, 4 December 2010

NEOPLASM OF BRAIN - notes




nota in sgt berguna insyaAllah, sbb lecture ni ajar tak brapa nak pakai buku. so ni di-take-note-kan oleh MIKE sebijik2 dari lecturer tu. thx to mikel.

INCREASED ICP, HYDROCEPHALUS & INFECTION OF CNS - notes

this downloadable notes made by SARAH SAKINAH

http://www.4shared.com/file/qDuPldyS/increased_ICP__Hydrocephalus.html

http://www.4shared.com/file/a0pa9T9y/Infection_of_cns.html

Friday, 3 December 2010

Tips mcm mana cari info utk assignment hanya dgn GOOGLE.






#1. Guna google sebagai kamus

Taip define:[perkataan] untuk mencari maksud sesetengah perkataan dengan menggunakan Google.

Contoh : taip define:action potential untuk mencari maksud bagi action potential.





#2. Guna google untuk mencari nota-nota dalam format ppt (powerpoint) doc (word) dan pdf

Taip [tajuk nota] filetype: [ppt,word,pdf]

Contoh : taip bacteria structure filetype:ppt untuk mencari nota-nota mengenai bacteria structure dalam bentuk powerpoint presentation. Tukar ppt kepada doc atau pdf untuk mencari dalam format lain.






#3. Guna google untuk mencari nota-nota atau bahan interaktif dalam format swf (flash)



Bosan dan tidak faham membaca nota-nota yang penuh dengan tulisan? Cuba mencari bahan-bahan dalam bentuk flash yang penuh animasi dan interaktif.

Contoh : taip gram staining filetype:swf untuk mencari bahan animasi flash mengenai gram staining.



Jadikan proses pembelajaran dan presentation lebih interaktif, belajar secara bijak !

Monday, 29 November 2010

DISORDER OF LYMPH AND SPLEEN - 1ST PRACTICAL CLASS (HISTO)

SILA RUJUK BUKU - PRACTICAL HISTOPATHOLOGY.

1)Non-caseating granuloma (early TB) -page 17
·        Multiple granuloma
·        Large langerhan cells (giant cells)
·        Separated by lymphocytes







2) Caseating tuberculus lymphadenitis (late TB) - page 18
·        Caseation
·        No structure








VIDEO





3) Small lymphocytic lymphoma (non-Hodgkin)
·        Monotonous with small lymphocytes
·        No follicle








4)Adenocarcinoma metastasis (page 40)
·        Contain gland (usually no gland)
·        Perinodal fat (at the side)
·        Deep blue

                        
















thx to SUFIAH MANAN DAN SITI NABILA

DISORDER OF LYMPH AND SPLEEN - 1ST PRACTICAL CLASS (GROSS)

Bilharzial splenomegaly (page 128)








Organ : Spleen
Description :
·         A hugely enlarged spleen. The enlargement is uniform, retaining its shape.
·         Consistency : Firm ( Marked congestion )
·         Color : Deep red
·         Capsule : Thickened & grayish white due to fibrosis
·         Perisplenitis : Patchy. Occur over areas of subcapsular haemorrhage & heals by fibrosis forming slightly raised white patches.



Milliary Tuberculosis – Spleen (page 131)
 

Organ : Spleen
Description :
·         Enlarged
·         Cut section : 1 ) Studded with numerous tubercles distributed all over the spleen, but more condensed near the periphery
                      2 ) Multiple yellow caseating tubercles with central cavitation
·         Tubercles :
1.       Rounded
2.       Soft
3.       Showing central yellow cheesy necrotic tissue


Lymphoma of the spleen - page 132-133
 


Organ : Spleen
Description :
·         Enlarged
·         Cut section : Large well circumscribed grayish white well defined non – encapsulated tumor formed of multiple coalescent nodules
·         Tumor : Shows foci of necrosis





Tuberculous lymphadenitis - page 134
 
Organ : Lymph nodes

Description :

·         Group of lymph nodes – Enlarged & matted together
·         Cut surface : Show numerous areas of yellowish cheese like necrotic tissue



Lymphoma ( Hodgkin’s ) page 135


Organ : Lymph nodes
Description :
·         Group of lymph nodes – Enlarged , firm & discrete
·         Lymph nodes – Variable in size , smooth surface
·         Cut surface : Tan – coloured with foci of necrosis

TSPECIAL THX TO Areqa Arsof n Iezzaty Md Shah

LYMPH NODE DISORDER - videos





for us to understand this chapter, so i found these videos that may help.

Sunday, 28 November 2010

akusectiondua

Selamat datang kawan2, rasanya blog ni belum dirasmikan secara rasmi. Jadi ni ade sedikit pesanan penaja lah lebih kurang. Buat pengenalan, bagi yang tak tahu, blog ini dikhaskan sebagai tempat studi untuk subjek Pathology dan Human Right. seiring dengan tanggungjawab kami memegang subjek tersebut. insyaAllah kami akan memanfaatkan blog ini sebaik mungkin untuk dimanfaatkan oleh rakan2 seperjuangan yang lain.

untuk pengetahuan kawan2, ape yang akan ada dalam blog ini adalah


  1. segala nota dan rujukan untuk belajar subjek ini mengikut silibus yang telah ditetapkan. eg. nota, buku rujukan, web link dan sebagainya.
  2. quiz dan soalan2 yang berkaitan. untuk dijawab oleh anda semua sejurus habis belajar. terus ulangkaji dan uji diri anda!!
  3. segala infomasi berkenaan exam, kelas, perubahan waktu untuk subjek2 ini. eg: soalan apa yang akan keluar, soalan spot dan dsb.
  4. semua gambar-gambar dan description untuk kelas praktikal. patho histo dan patho gross. juga rujukan dan soalan.
  5. berkongsi cara yang lebih efektif dan menarik untuk belajar pathology dan human right. insyaAllah dapat membantu
Jadi, apa yang saya ingin nyatakan idsini ialah, dengan adanya blog ini, kami harap dapat menolong dan membantu anda sedikit sebanyak dalam subjek yang telah diamanahkan kepada kami. Seperti yang kita tahu, AIM atau SASARAN paling penting pagi pihak2 SR tahun ini adalah REPEAT SIFAR. sebagaimana yang kita maklum juga, tahun ni merupakan tahun paling kritikal bagi kita kerana kita akan melangkah ke tahun empat, memerlukan tiada 'carry' subjek atau fail ! jadi sasaran kami ialah tidak mahu andaikata benda/kisah ini terjadi, lebih2 lagi membawa subjek pathilogy dan human right. insyaAllah, berkat usaha dan doa yang telah kita lakukan, kita akan mendapat kejayaan dan dipermudahkan hidup.

Saya juga menyeru kepada kawan-kawan supaya turut serta membantu kami. tidak kita dari segi apa pun, (perkongsian, kata-kata semangat, nasihat, ilmu dan dsb.) supaya kita sama2 membangun dan menongkah bersama-sama liku yang penuh berduri ini.. cewahhh, nak bunga2 pulak ayat. ok serius, dengan tertubuhnya blog ini, saya harap segala usaha ini berjalan dengan lancar, dan apa yang penting, kita redha dan diredhoi Allah dalam mencari ilmu. INSYAALLAH. wabillahitaufiq walhidayah asslamualaikum warohmatulloh hiwabarokatuhhhh..

“If you can't feed a hundred people, then just feed one"


so, sharing is caring guys!!

- blog owner. SEKSYENDUA.

P/S: kalau ada apa2 pesanan, komen atau nasihat, leave a  message.
sectiondua@yahoo.com

SPLEEN DISORDER - Quizes


1.       All of the following are mild splenomegaly EXCEPT
A.      -Acute splenitis
B.     - Infectious mononucleosis
C.     - Amyloidosis
D.    -  Acute splenic congestion

2.       The syndrome of hypersplenism is characterized by all of the following EXCEPT
A.     - Correction of the cytopenia by surgical removal of the spleen
B.     - Splenomegaly
C.      -Reduction in blood elements
D.      -Infections


3.       In congestive splenomegaly, grossly the spleen is …………………………… especially in …………………
The cut surface is……………………………

4.       True or false
                                 i.            In nonspecicific  acute splenitis, it occurs in the course of acute systemic viral infection( )
                               ii.            Metastatic deposits are common in splenic neoplasms and are usually found only in advanced malignancy (  )
                              iii.            Rupture of the spleen is followed by severe intraperitoneal hemorrhage and treated by surgical removal of spleen (  )
                             iv.            Clinically, splenic infarct may cause sudden left upper hypochondrial pain (  )

DISORDER OF SPLEEN - Notes

 LYMPH NODE DISORDER. u can refer to systemic pathology part 2 page 210-212. 


causes of spleenomegaly

spleenic neoplasm
hypersplenism
rupture of spleen (causes)

LYMPH NODE DISORDER- Quizes

PATHOLOGY
Questions regarding Lymph Node Disorders
1.       Tonsilitis and tooth infection are type of
A.      Generalized acute nonspecific lympadenitis
B.      Chronic non the specific lymphadenitis
C.      Localized acute nonspecific lymphadenitis
D.      Chronic nonspecific lympadenitis

2.       Which of the following is not part of Chronic specific lymphadenitis
A.      Tuberculosis
B.      Infectious mononucleosis
C.      Sarcoidosis
D.      Syphilis

3.       Paracortical lymphoid hyperplasia caused by
A.      Organisms that activate B-cells
B.      Microbiologic agents particularly viruses or organisms that stimulate T-cells
C.      Draining of cancer
D.      Drains a focus of infection

4.       Sinus histiocytosis characterized by ……………………………………………………………………………….

5.       ………………………………….. represent an immune response to the Tumour or its products.

6.       ....................................characeterized by morphologically by the presence of distinctive neoplastic giant cells, Reed-Sternberg  cells.

7.       According to Rye classification, Hodgkin’s Lymphoma is classified microscopically into 4 subtypes which are

                                 i.            ………………………………
                               ii.            ……………………………..
                              iii.            ……………………………..
                             iv.            ……………………………..

8.       Which of the following are mmore common in women
A.      Hodgkin’s lymphoma lymphocytic depletion
B.      Hodgkin’s lymphoma mixed cellularity
C.      Hodgkin’s lymphoma lymphocyte predominance
D.      Hodgkin’s lymphoma nodular sclerosis
9.       According to Ann Arbor Classification, involvement of two or more lymph node regions on the same side of the diaphragm alone  or with involvement of limited contiguous extralymphatic organ or tissues is classified into:
A.      Stage IV
B.      Stage III
C.      Stage II
D.      Stage I

10.   True or false

                                 i.            NHL characterized by presence of Reed-Sternberg cells and inflammatory cells (    )
                               ii.            HL spreads by contiguity                                                                                                  (   )
                              iii.            HL characterized by presence of systemic manifestations                                         (   )  
                             iv.            In NHL Waldeyer’s ring and mesenteric lymph nodes are not commonly involved (   )
                               v.            NHL more frequent involvement of multiple peripheral lymph nodes   (   )



JUTAAN TERIMA KASIH KEPADA:


feq, mardhiah, asma, saffiyah, katty.




p/z: kalau nak download soalan ni dlm bentuk microsoft word, sila klik sini.

LYMPH NODE DISORDER

below are notes from our friends in chapter : LYMPH NODE DISORDER. u can refer to systemic pathology part 2 page 199-210. hope these note can help u guys studying for becoming exam.

classification of lymphoma and Rye's classifiacation of Hodgkin's Lymphomas
non hodgkin's lymphoma n morphology

degree of malignancy, fuctional cell types,
burkitss lymphoma
mycosis fungoides and sezary syndrome.

REAL notes
clinical picture
pathological complication
different between HL n NHL
etiology and pathogenic factors
different between leukemia n lymphoma
Rye's classification table.
appearance n
clinical picture

staging system and clinical stage of lymphoma.





Friday, 26 November 2010

Pathology - a study of disease

.....................................